Ugrás a tartalomra

Világosság Nyomda, SZDP kiadó

leguan küldte be July 6, 2013 időpontban
Létrehozás
1905

Az 1905-ben alakult Világosság Nyomda – a szűkösnek bizonyult Nyár utcai házából – 1909-ben költözött a Népszava szerkesztőségével együtt a Conti (ma Tolnai Lajos) utca 4. alatti  házba. A nem éppen reprezentatív környezetben (a józsefvárosi bordélynegyedben, közvetlenül Pest legolcsóbb és legnagyobb forgalmú bordélya mellett) épült háznak a neves Vágó testvérpár  (József és László), többek között az Erzsébet téri Nemzeti Szalon és a Dohány utcai Árkád Bazár tervezői voltak az alkotói néhány évvel korábban.

15 éves bérlet után az épület a Szociáldemokrata Párt tulajdonába került. 1930-ban már 3 rotációs nyomógép, 6 gyorssajtó, 4 tégelynyomósajtó, 13 szedőgép, 1 öntőgép és könyvkötészeti gépek szolgálták a 111 munkást. A három szocdem lap, a késő délelőtti Világosság, a kora délutáni Kossuth Népe és az anyalap, a Népszava szerkesztősége és kiadója is itt működött.

1952-től a Ságvári Endre Nyomdaipari Szakmunkásképző Intézet elméleti oktatásának és tanműhelyének adott helyet, jelentős nyomdai termelést biztosítva. Jelenleg a Tótfalusi Kis Miklós Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola épülete.

Tervezte
Vágó József és Vágó László
Cím

Tolnai Lajos u. 4.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok