Ugrás a tartalomra

szlovák evangélikus templom, Luther-ház

leguan küldte be October 21, 2012 időpontban
Létrehozás
1856
Létrehozás intervallum
- 1894

Az 1800-as évek első évtizedeiben  a magyar, német, szlovák (akkori szóhasználattal: tót) evangélikus gyülekezetek által egyaránt használt Deák-téri templom már szűkösnek bizonyult, ezért a szlovákok –  a magyar és német hívek támogatásával – 1838-ban József nádorhoz fordultak, hogy egyházi és iskolai célokra alkalmas telket kaphassanak. A nádor intézkedése alapján jutottak hozzá az akkor Kerepesi, ma Rákóczi úti telekhez. Itt 1854-ben  iskola és paplak épült, majd 1856-ban a két, szimmetrikusan tervezett, neoromán stílusú földszintes épület között megkezdték a templom építését, Diescher József építőmester tervei alapján. Sok nehézség árán a templomépület 1863-ra készült csak el, és berendezése után 1867-ben kezdte meg működését.

Az építkezés során az egyházközösség súlyosan eladósodott, ezért az épületegyüttest körülvevő telken  előbb üzletsort adtak bérbe, majd Schweiger Gyula műépítész tervei alapján, Deutsch Károly kivitelezésével  1893-1894-ben a Luther Mártonról elnevezett udvaron felépíttették a több emeletes neoromán stílusú bérházat  (Luther-ház), hogy annak bevételéből tartsák fenn a templomot. Ettől kezdve a templom eltűnt az utcaképből, a ház a mai napig viseli a „Luther-ház” nevet, a templomnak a ház frontján megnyitott  bejárata felett láthatjuk Luther Márton szobrát is.

Az I.világháború után a 6 ezres gyülekezet, visszatelepülések miatt, rohamosan apadni kezdett, 1928-ra lélekszáma 1000-1200-ra csökkent. A II.világháború a templomnak súlyos károkat okozott, melyeket 1950-ig rendbehoztak, s így újra megnyithatta kapuit. 1965-ben elkezdődött a templom eladása. Használta a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet, a Kohó- és Gépipari Minisztérium, később működött benne „Tudomány és technika háza”,  kaszinó, harcművészeti sportcentrum. A templom belső terét födémekkel felosztották, kívülről vasbeton förmedvényeket ragasztottak hozzá, noha a közel ezer férőhelyes templom ma is műemléki védelem alatt áll. Teljesen leromlott állapotban befektetőre vár.

A közvetlen körbeépítettsége miatt az egészet fotózni lehetetlen.

Tervezte
Diescher József és Schweiger Gyula
Cím

Rákóczi út 57
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok